tiistai 18. tammikuuta 2011

Hääkarkkirasiat

Hääkarkkirasiat päätin myös tehdä itse (tai siis yhteistyössä tulevan mieheni kanssa) tarkasteltuani kaupan valmiiden karkkirasioiden hintoja. Hinnat olivat 0,70 eurosta ylöspäin ja laskeskelin, että tulee jo 85-90 hengen häiden karkkirasioille hiukan liikaa hintaa (siis pelkille blankoille rasioille, ilman koristeluja) noilla kappalehinnoilla. Säästetään sitten tässäkin... jos edes säästetään... rahaa siis... ei hermoja tai aikaa :)

Enpä ehkä olisi ryhtynyt tähän projektiin (tai no ehkäpä kuitenkin olisin, mutta sanotaan nyt näin), jos en olisi sattumalta löytänyt netissä surffaillessani kuvia Fiskarsin Shape Cutterilla tehdyistä rasioita. Ostin sitten Huuto.netistä itselleni Shape Cutterin ja työskentelyalustan (n. 20 €) ja askartelukaupasta tuon rasiasabloonan (n. 6€), jossa oli mukana taittelusabloona. En myöskään olisi lähtenyt tähän projektiin, jos rasiatarvikkeita (siis papereita) ei olisi saanut näin halvalla. Ostin siis kirjakaupasta 160g tulostuspaperia (eli kaksi kertaa paksumpaa kuin normaalisti). Yhdessä pakkauksessa on 250 arkkia ja hintaa oli n.10 euroa. Näistä arkeista olen nyt 90 käyttänyt rasioiden tekemiseen ja loput sitten joutavat korttiaskarteluun ja "runolauseisiin", joista lisää myöhemmin.

Viime viikonloppuna valmistui 90 kappaletta rasioiden runkoja samalla, kun katseltiin nauhoitettuja Kylmäverisesti sinun -jaksoja. Rasiarungot ovat nyt vielä ilman taitteluviivoja, mutta ne aion tehdä harppia apuna käyttäen (ei ole sellaista oikeaa työkalua), kunhan ehdin. Mikään kiirehän näillä ei vielä olisi, mutta hyvä olla ajoissa jotain edes valmiina, jotta ei tule kiire näiden kaikkien askartelujen kanssa.

Alapuolella kuvassa siis työskentelyalusta, keltainen sabluuna rasioille sekä taittelusabluuna. Varsinainen Shape Cutter ei kuvaan osunut, mutta sellaista voi käydä kurkkaamassa vaikka täältä : Sinellin verkkokauppa . Olen ostellut myös muita sabluunoita, joten työväline tuskin jää käytöttä myöskään häiden askartelujen jälkeen. Oli muuten todella nopea tehdä tuolla noita rasian palasia. Ei voi muuta kuin kehua. Ihan suoraan nuo eivät kuitenkaan paperista irronneet, johtuneeko leikkelytaidoista, joten piti hiukan aina avittaa saksilla, jotta kaikki kohdat lähtevät irtoamaan. Ei kuitenkaan mikään valtava homma. Noita sabluunoita voisi tietysti käyttää myös ilman tuota varsinaista Shape Cutteria (esim. askarteluveitsellä tai sitten vain yksinkertaisesti piirtämällä mallista ja leikkaamalla), mutta itse tykkäsin kyllä kunnon välineestä :) Jos ei kuitenkaan ole enää jälkikäteen käyttöä tuolle laitteelle, niin tuo kyllä pompsauttaa askartelujen hintaa (jos ei sitten löydä halvalla Huuto.netistä tms.), eikä säästöt niihin kaupassa ostettuihin enää tunnukaan kovin suurilta.

 
Näillä ne tehdään!

Alla kuvassa on sitten nuo valmiit rasian rungot ja kaksi rullaa mustaa paketointinauhaa (n. 4€/kpl), joka tulee rasioihin. En varmaankaan tulisi tarvitsemaan kuin yhden rullan tuota paketointinauhaa ( = 50 metriä), mutta ostin varoiksi kaksi. Ja tykkään siitä muutenkin, joten ei mene varmasti hukkaan :) Tämä oli taas yksi säästönkohta, sillä jos rasioissa käytettäisiin perinteisiä kangasnauhoja tms. maksavat ne helposti 0,50 € - 1 € / metri, kun taas tuolla paketointinauhalla hinnaksi tulee nopeasti laskettuna 0,08 €/metri. Ei muuten ollut ihan yksinkertainen asia löytää tuota mustaa paketointinauhaa. Jostain kumman syystä se ei kuitenkaan taida olla ihan se ykköstuote kaupoissa (en ymmärrä). Laatikossa minulla oli viime vuoden alesta ostettu pieni rulla, joka ei kuitenkaan kaikkiin riitä, mutta onneksi Akateemisesta Kirjakaupasta löytyi tarpeeksi lähelle samanlaisia nauhoja.

 
Hääkarkkirasioiden rungot ja mustaa nauhaa.


Valmiisiin rasioihin siis tarvitaan 3 eri elementtiä : valkoista paksua paperia leikattuna rasian muotoon, 2kpl sydämiä (samat kuin kutsuissa) ja mustaa paketointinauhaa. Rasia taitellaan ja liimataan, sydämen reunat mustataan, sydämet liimataan ja rasian kulmasta kulmaan kiepautetaan mustaa nauhaa. Tätä ennen tietysti sisälle laitetaan ne mitä sinne on menossa. Joista yksi on meillä tuo aiemmin kertomani sydänmagneetti ja muista myöhemmin lisää. Yhden rasian olen tehnyt malliksi ja tältä se näyttää:


Valmis hääkarkkirasia.

Hiukan yhteenvetoa hinnoista (suurin piirtein muisteltuna ja arvioituina):
- Paperit rasioita varten (valkoinen 160g tulostuspaperi) : noin 4 euroa
- Nauhat rasioita varten (100m paketointinauhaa, mustaa) : 8 euroa
- Sydämet rasioihin ( 2 kpl iso kartonki, Tiimarin tarjous ) : 1 euro.
- Shape Cutter -sabluunoineen (Huuto.netistä) : 26 euroa
- Fiskars sydänleikkuri (käytettiin myös kutsuissa) : 10 euroa (ostettu alennuksella)
- Mustetyyny : noin 4 euroa

Yhteensä tarvikkeet tulivat siis maksamaan 13 euroa + 30 euroa työvälineet. Työvälineitä en sinänsä halua laskea kuluiksi, koska tulevat jatkossakin käyttöön. Työtarvikkeineen hintaa yhdelle rasialle tuli alle 0,5 euroa ja ilman työtarvikkeita 0,15 euroa. Ei paha : P

1 kommentti:

  1. Upeat hääkarkkiarasiat! Nostan kyllä hattua, että jaksat tehdä noin paljon itse :)

    VastaaPoista